Vad gör en elektriker?

Hejsan, jag vet att det är många som tycker om att läsa mina inlägg och här idag så kommer jag att prata om hur det är att jobba som elektriker. Inte för att jag gör det själv, men en vän till mig är det på en firma i Trollhättan och vi pratade en lång stund igår och jag tänkte att jag skulle dela med mig om till er om det han sa. Så, här kommer det:

En elektriker installerar, reparerar och underhåller elektriska system och utrustning. De flesta arbetar på byggarbetsplatser, men en del arbetar även i verkstäder eller kontorsbyggnader. Arbetsuppgifterna varierar beroende på platsen, men de flesta jobbar med att installera nya system och utrustning eller att reparera och underhålla befintliga installationer.

Det finns olika sätt att utbilda sig. Man kan gå en gymnasial utbildning på tre år, en YH-utbildning på två år eller en kombinerad gymnasial och YH-utbildning på fyra år. Det finns även möjlighet att läsa privata utbildningar som tar olika lång tid beroende på inriktning.

Innan man börjar jobba måste man ha gjort den obligatoriska praktiken på minst ett år. Därefter kan man bli anställd av en firma eller starta eget företag.

För att jobba som elektriker krävs det att man har god fysik och man måste klara av att jobba i smala utrymmen och på höga höjder. Man måste också vara skicklig med verktyg och teknisk utrustning. Det är också viktigt att man är noggrann och kan följa de tekniska ritningarna.

Det är allt för idag, jag hoppas ni har haft nytta av detta inlägget och att ni kommer att tänka på det nästa gång ni behöver anlita en elektriker! 🙂 Ha en fortsatt trevlig dag!

PS: Uppdatering, jag glömde att skriva innan att det är viktigt att man även har körkort för att kunna jobba som elektriker!